Büntetett hála(pénz)
2023. január 18.

Tavaly 75 esetben tett feljelentést a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) az egészségüggyel kapcsolatban felderített bűncselekmények gyanúja miatt.

11 ügyben - tíz és nyolcszázezer forint közötti - hálapénz átadása miatt tett feljelentést a szervezet - derül ki az NVSZ frissen közzétett statisztikájából.(A link az NVSZ főoldalára visz, ahol az aktuális/hírek fülre kattintva tudja elolvasni a teljes cikket.) 

A beszámolóban kiemelik, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat alapfeladata a bűnfelderítés, a bűnmegelőzés és a védelmi funkció. Az egészségügyi területen dolgozó védett állománya mintegy 119.000 főből áll: ide tartoznak az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és az irányítása alatt működő egészségügyi intézmények foglalkoztatottjai, továbbá az önkormányzatok által fenntartott egészségügyi intézményekben egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek.

Mint írják, 2022-ben 287 eljárást folytattak az egészségügy területén, melyekből összesen 75 ügyben tettek feljelentést az egészségüggyel kapcsolatosan feltárt bűncselekmények gyanúja miatt. Ezekben az ügyekben 187 egészségügyben dolgozó személy, 1 kormánytisztviselő és 7 hivatásos szolgálati jogviszonyban lévő (rendvédelem) személy, valamint 291 állampolgár érintett.

A feltárt és feljelentett bűncselekmények közül a vesztegetés, vesztegetés elfogadása, a közfeladati helyzettel és védettségi igazolással visszaélés dominálnak. Ezen kívül rémhírterjesztés, személyes adattal visszaélés, hamis magánokirat felhasználása, csalás, költségvetési csalás és testi sértés tényállásai miatt indult több büntetőeljárás.

Az NVSZ 2022-ben 11 olyan ügyben tett feljelentést, ahol hálapénz átadása történt. Az ügyeikben megjelenő hálapénz mértéke 10.000 Ft-tól 800.000 Ft-ig terjed.

Magyarországon 2021. január 1. óta hálapénzt adni és elfogadni is bűncselekmény. Szabályozás: Büntető Törvénykönyv
290-291§ -ai, valamint az Egészségügyről szóló törvény 138 §-a.
A hálapénzzel kapcsolatos, leggyakrabban felmerült kérdésekről korábban itt, a kamara oladalán is közzétettünk egy cikket.

2022-ben 98 megbízhatósági vizsgálatot hajtottak végre. Ezek során a vizsgálat alá vont orvosok és szakdolgozók a jogtalan kéréseket szinte minden esetben elutasították, a felajánlott összeget nem fogadták el. Két fővel szemben tettek feljelentést a megbízhatósági vizsgálat eredménye alapján. Vizsgálataik az egészségügyi szolgáltatások széles körét érintették, így a krónikus ellátás, a fül- orr- gégészet, a bőrgyógyászat és pszichiátria területén jártak el. Az orvosok szintén minden esetben jogszerűen jártak el, amikor a várólistán próbáltak előrébb kerülni jogtalan előny felajánlásával az NVSZ munkatársai.

Új tendenciaként tárták fel és tettek feljelentést a gyógyászati segédeszközökkel történő visszaélések ügyében, amelyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. Az ügyben már 7 gyanúsított – 3 orvos, 3 cégvezető és egy üzletkötő - letartóztatását rendelte el az illetékes bíróság.

Mint írják, a szervezet alapfeladatai közé tartozik, hogy megvédjék  a védett állományba tartozókat, ha őket fenyegetés éri. 2022-ben több olyan esetben intézkedtek munkatársaik, amikor egy-egy orvost vagy egy egész kórházi osztályt fenyegetett meg egy paciens.
Az NVSZ  munkatársai közel 2000 egészségügyi dolgozónak – köztük orvosoknak, ápolóknak – tartottak oktatást, melynek célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék az orvos-beteg kapcsolatokban felmerülő korrupciós helyzeteket és azok elkerüléséhez és kivédéséhez megfelelő magatartást.

Közel 5000 példányt juttattak el az egészségügyi dolgozóknak és a pácienseknek a ”A hála nem pénz” című kiadványból azért, hogy segítsen eligazodni az új jogi helyzetben és bemutassa, hogy a hála és a kölcsönös tisztelet kifejezésének van más módja is a szégyellve átadott-átvett „borítékon” kívül.

 

FORRÁS: Nemzeti Védelmi Szolgálat, MTI.